JURNAL DE BORD – MĂGURA CODLEI, ȘTRANDUL ȘI LACURILE DIN CODLEA

MĂGURA CODLEI, ȘTRANDUL ȘI LACURILE DIN CODLEA
 
În fiecare vară îmi doresc să ajung cel puțin odată sau de două ori pe la ștrandul și lacurile din marginea Codlei. Aflate în pădurile de la poalele Măgurii Codlea (1294m), aceste lacuri, dar și ștrandul, sunt unele din cele mai frumoase locuri de scăldat pe care le-am văzut în România.
 
Locul se află la 25 de km de Brașov, la ieșirea din Codlea, de la DN1, pe lângă Hanul lui Traian în stânga (cum vii dinspre Codlea). Drumul trece prin pădure, iar acum este bine asfaltat și întreținut (nu înțeleg de ce trebuie să existe reductoare de viteză și la urcare pe acest drum nou, însă oricum, e mai bine decât era cu alte ocazii când era efectiv ciuruit, plin de cratere).
 
 
 
Este un loc cu un potențial uriaș, din punctul meu de vedere, un loc absolut mirific, dar care acum este lăsat în relativă paragină. Ștrandul este bine amenajat, însă lacurile sunt lăsate de izbeliște, iar lacul 1 este golit de vreo 2 ani și arată dezolant. Chiar era limpede, de un verde profund, plin de pești. Nu știu de ce l-au golit (ziceau unii că pentru igienizare), însă arată urât.
 
Iată cum arăta acum câțiva ani Lacul 1:
 
 
Pe marginea lacului 1 se văd urmele unor amenajări pentru hidrobiciclete, dar și fel de fel de căsuțe dărăpănate, care cândva probabil, erau loc de cazare, restaurante sau cine știe ce altceva. Mă doare sufletul să văd un astfel de loc, lăsat așa de izbeliște. Măcar de ar fi lăsat locul sălbatic. era mai bine, dar așa cu ruinele alea, arată dezolant pe alocuri.
 
La final găsiți un scurt documentar despre acest loc, care ne explică de ce și cum.
 
Fiind amplasat între dealuri, locul are lumina soarelui doar câteva ore pe zi, cam de pe la 10.30 până pe la 17, mai mult în zona lacurilor, unde este spațiul mai larg.
 
Așadar, la ștrand aveți soare doar de pe la 11 până pe la 17, așa că vara e cu schepsis perioada asta de a sta la soare, căci te poți arde, așa că mai bine stai la umbră. Însă în zilele caniculare, e un loc perfect unde să vă răcoriți. Există multe șezlonguri și spații la umbră unde să stai, terase și locuri amenajate pentru sport.
 
 
Apa este foarte curată și răcoroasă, fără clor sau alte substanțe în apă.
 
 
Prețul era acum un an 15 lei/persoană (toată ziua) , 5 lei/copil până în 10 ani (cred) și în principiu nu se intră cu mâncare și băutură de acasă, însă am văzut că majoritatea aveau de acasă aduse de toate. În plus, există foișoare amenajate unde să poți face un picnic pe cinste.
 
Când trece soarele la ștrand, poți merge liniștit către lacul 2 (aflat la aprox 2 km de ștrand) și mai prinzi cel puțin o oră jumătate sau două de soare. Apa în lacuri e mult mai caldă, dar și mai puțin curată. Înspre coada lacului 2, există locuri de sărit în apă și e relativ amenajat pentru intrare în apă (există niște urme de plăci de beton, care acum sunt destul de distruse).
 
 
 
De pe acea scurgere de beton din capătul lacului 2, se poate sări în cap liniștit. Apa are mulți metri adâncime. Acolo nu am atins niciodată fundul.
 
Anul trecut a fost organizat un eveniment în care oamenii au venit în weekend cu corturile. Pot încăpea lejer vreo 30 de corturi pe marginea de la scurgerea lacului 2, singura problemă fiind faptul că trebuie să cari cu cârca vreo 2 km, bagajele. Însă a fost fain. Cel mai fain a fost că au venit unii cu niște corzi pe care le-au prins de copacii de la marginea apei și ne puteam face vânt să sărim în apă de la înălțime. O senzație foarte plăcută.
 
 
 
Un loc cu adevărat pitoresc și mă simt binecuvântat să fiu așa de aproape de el.
 
AICI și două filmări făcute de mine în August 2019 și în Septembrie 2020, la coada spre vărsare a lacului 2

 
 
Dacă te-ai plictisit de apă și de ștrand , există niște trasee și prin pădure. Posibil ca unele să meargă spre vârful Măgurii. Nu știu sigur dacă se merge direct de la ștrand spre vârful Măgurii (pe hartă ar exista un traseu), însă știu sigur că există un traseu care merge câțiva km până în Codlea, prin pădure. Există trasee de promenadă și pe marginile lacului.
 
 
Eu personal am urcat pe Măgura Codlei, direct din Codlea, pe un traseu printre case. Cred că sunt multe poteci și ne-am intersectat cu câteva, inclusiv cu câteva drumuri forestiere. Pe traseu am dat peste mai  multe zone rase, dar asta în inima muntelui, ferit de ochii codleanului de rând.
 
Cam așa arată traseul:
 
 
 
Traseul e destul de ușor. În 2-3 ore lejer, ajungi sus pe culme. Traseul este 99,9% prin pădure. Există și vreo 2-3 puncte cu vedere spectaculoasă, în rest nimic deosebit. Un munte numai bun pentru pregătirea pentru un traseu mai greu.
 
Acest masiv, Măgura Codlei, reprezintă practic capătul sudic al munților Perșani, fiind cred și cel mai înalt punct din tot lanțul.
 
Cam atât pentru aceste locuri … momentan.
 
 

P.S. Mulțumesc soției Camelia că mi-a permis să folosesc o parte din pozele și filmările făcute cu telefonul ei.

Author: Stefan Mihai

https://calatorinmatrix.ro/despremine/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *